Tratament hernie de disc Tratament artroza Tratament lombosciatica Tratament scolioza Tratament spondiloza
Lista tratamentelor Lista procedurilor Cabinet Fiziolife Bucuresti Producator Echipament Sportiv Artimex Recuperare Medicala Bucuresti Kinetomedica
 


   

Blog Obezitate

Articole Obezitate

Prevenirea obezitatii
Prevenirea obezitatii incepe inca din viata intrauterina. Femeia insarcinata trebuie sa aiba grija sa nu se ingrase foarte mult in timpul sarcinii. In medie, femeia ar trebui sa ia in greutate intre 10 si 13 kg pe toata perioada sarcinii, dar asta depinde si de greutatea initiala a mamei, inainte de sarcina. Femeile slabe ar trebui sa ia mai mult in greutate (intre 12 si 18 kg), iar femeile supraponderale mai putin (intre 6 si 11 kg). O greutate prea mare in timpul sarcinii predispune atat mama cat si copilul la obezitate. Un copil cu o greutate mare la nastere (peste 4 kg) are un risc mai mare de a deveni obez in timpul vietii, fata de un copil normoponderal la nastere. Totodata, femeia care s-a ingrasat prea mult in timpul sarcinii prezinta dificultati in a da jos excesul de greutate dupa nastere, fiind astfel predispusa la a deveni obeza. Copiii nascuti din mame diabetice au un risc mai mare de a deveni obezi pe parcursul vietii. S-a demonstrat de asemenea si o corelatie intre greutatea mica la nastere si probabilitatea aparitiei obezitatii in perioada adulta. De aceea este foarte importanta o alimentatie sanatoasa si echilibrata de-a lungul sarcinii, precum si supravegherea sarcinii si monitorizarea greutatii de catre medicul specialist.

Pe tot parcursul vietii, incepand inca din primul an de viata, greutatea corporala trebuie atent monitorizata si nu trebuie neglijata. Kilogramele trebuie sa fie adecvate varstei si inaltimii. Pentru a avea o greutate normala si a nu risca sa devenim obezi, trebuie sa adoptam un stil de viata sanatos, care se traducere in principal prin dieta adecvata si exercitiu fizic. O alimentatie sanatoasa presupune consumul de proteine, glucide si lipide in proportii adecvate, stabilite pentru fiecare persoana in parte, in functie de anumiti parametri: varsta, sex, stil de viata, conditii de munca, boli asociate. Cerealele, fructele si legumele proaspete nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. De asemenea, se recomanda: renuntarea la mancarea de tip fast-food, consumul de carne alba (pui, peste) in locul carnii rosi (de porc, vita), evitarea dulciurilor rafinate (prajituri, ciocolata), consumul adecvat de lichide, inlocuirea sucurilor acidulate cu apa plata sau sucuri naturale.

O alimentatie sanatoasa trebuie asociata cu exercitiu fizic. Activitatea fizica zilnica ajuta la arderea caloriilor, tonifica musculatura si ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale. Sportul trebuie sa faca parte din viata fiecaruia. Nu trebuie sa asteptam sa devenim supraponderali ca sa incepem sa facem sport, ci miscarea trebuie privita ca o metoda de intretinere, de prevenire a excesului supraponderal. Minim 30 de minute de activitate fizica pe zi sunt necesare pentru a avea o viata sanatoasa.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â